Vejen Videre er etableret af Østifterne og TrygFonden, med backbone-sekretariat fra Operate.
Vejen Videre
Udvikling af lokale kriminalitetsforebyggende samarbejder mellem kommuner, kriminalforsorgen og politikredse m.fl.
Østifterne og TrygFonden ønsker at understøtte, at vi som samfund bliver bedre til at
gribe de unge, når de har en konkret kriminel risikoadfærd eller har begået kriminalitet, for at give dem den rette støtte til at blive en aktiv del af samfundet inden for lovens rammer.
Vejen Videre vil understøtte tre lokale partnerskaber mellem politikredse,
kommuner og kriminalforsorgen i at udvikle, samtænke og nytænke indsatser i og
omkring SSP- og KSP-samarbejdet, herunder se på mulighederne for at engagere
civilsamfundet og erhvervslivet i at skabe tiltrækkende alternativer til et kriminelt liv.
Problemet
På tværs af landets kommuner, politikredse, fængsler, sikrede institutioner og sociale
indsatser bliver der gjort en ihærdig indsats for at give de unge et alternativ til et liv med kriminalitet. Det til trods, er der fortsat alt for mange unge, der falder i og træder ind på en levebane på den forkerte side af loven. Næsten 10.000 unge mellem 15-29 år bliver årligt dømt i henhold til straffeloven – heraf bliver 5.500 dømt for ejendomskriminalitet.
Det betyder bl.a. at 12 % af mændene i årgang 1995 i alderen 26 år har modtaget en dom for en straffelovsovertrædelse. På trods af, at dette tal næsten er halveret de seneste 10 år, er tallet fortsat for betydeligt. Særligt når vi ser, at 44 % af dømte unge inden for 2 år har begået ny kriminalitet.
Det er dyrt – for den enkelte og for samfundet – både menneskeligt og samfundsøkonomisk. For den enkelte unge kan det betyde en plet på straffeattesten, gæld på grund af sagsomkostninger, eller at de tager næste skridt ned ad en kriminel løbebane, hvor det i yderste konsekvens kan være vejen ind i banderelateret kriminalitet. I tillæg hertil skaber de unges kriminelle aktiviteter utryghed lokalt.
Målsætninger og formål
Vejen videre vil over de næste fem år understøtte, at der udvikles og spredes nye
tilgange til at hjælpe unge til ikke at begå kriminalitet (igen) og styrke samarbejdet på
tværs af sektorer. Afsættet for indsatsen er det lokale SSP- og KSP-samarbejde (§115), netop for at sikre en sammenhængende indsats, der udnytter potentialet i samarbejdet mellem de lokale aktører omkring de unge.
Overordnet er målsætningen, at:
- Flere unge (15-29 år), som har en kriminel risikoadfærd, får hjælp, så de ikke
fortsætter en kriminel løbebane. - Reducere andelen af unge (15-29 år) dømte kriminelle, der begår kriminalitet igen.
Afsættet for indsatsen er ejendomskriminalitet, dvs. indbrud, bedrageri, groft hærværk, brandstiftelse, butikstyveri, brugstyveri af biler, salg af euforiserende stoffer, digital økonomisk kriminalitet mv. Samtidig er indsatsen også opmærksomhed på, at unge ofte også laver andre typer af kriminalitet. Indsatsen har dog ikke fokus på banderelateret kriminalitet, ligesom der ikke er fokus på universelle forebyggelsesinitiativer.
Lokale udviklingspartnerskaber: Udvikling af den sammenhængende indsats Intentionen er at etablere tre lokale udviklingspartnerskaber og støtte dem i at udvikle og demonstrere værdien af nye og forbedrede metoder, værktøjer, samarbejdsformer og arbejdsgange på tværs af kommune, politi, civilsamfund og kriminalforsorg.
Et kardinalpunkt er at undgå at skabe "endnu en indsats", der øger ressourcebehovet
fremadrettet. Fokus er derimod på at udvikle bæredygtige løsninger ved at udnytte de
eksisterende ressourcer bedre.
De lokale partnerskaber vil få procesunderstøttelse i en periode på 3-3,5 år til at
afdække udfordringerne, udvikle nye tiltag og gennemføre konkrete modelforsøg, som vil blive dokumenteret og evalueret med henblik på at vurdere, om der er et
"investeringspotentiale". Der vil parallelt være fokus på at dele erfaringerne fra de tre lokale partnerskaber samt at udbrede metoder, læring mv. til flere kommuner