Vejen Videre

Østifterne etablerer en ny strukturel indsats i samarbejde med TrygFonden, for at styrke kriminalitetsforebyggende og resocialiserende indsatser.

Selvom vi som samfund er blevet bedre til at arbejde kriminalitetsforebyggende, er der stadig alt for mange unge og unge voksne, der træder ind på en kriminel løbebane. Samtidig er det næsten hver anden, der begår kriminalitet igenog det har ikke ændret sig de sidste femten år. Det er et stort samfundsproblem. Det er dyrt både menneskeligt og samfundsøkonomisk. For den enkelte unge kan kriminaliteten føre til stigmatisering, gældsproblemer og begrænsede fremtidsmuligheder – eller fastholde dem i en ond cirkel af kriminalitet. For samfundet betyder det øget utryghed, pressede fællesskaber, fyldte fængsler og spild af menneskelige ressourcer. 

Vejen Videre har til formål at skabe grobund for langvarige forbedringer af, hvordan vi på tværs af indsatser møder unge kriminelle, når de træder ved siden af – og hjælper dem med at bryde deres kriminelle løbebane. Projektet løber fra 2024-2029 og finansieres af Østifterne i samarbejde med TrygFonden.

Vejen Videre forankres primært i tre lokale kommune-politi-partnerskaber med inddragelse af civilsamfund og erhvervsliv. Ambitionen er at afprøve nye tiltag, udvikle metoder og styrke samarbejder mellem afgørende lokale aktører, for at styrke de systemer, unge i aldersgruppen 15-29 møder, hvis de er på kanten af loven eller har begået kriminalitet. Samtidig udarbejdes der lokale analyser og som led i projektet dokumenteres den samfundsøkonomiske værdi af forebyggende og resocialiserende arbejde. Løsningerne, der udvikles, forankres lokalt og i det eksisterende aktørlandskab.  

"Vi er spændte og begejstrede over at etablere en ny strukturel indsats, der kan være med til at støtte de aktører, der gør en mærkbar forskel for unge, som samfundet ikke altid lykkes med at hjælpe. Samarbejdet med TrygFonden giver os en stærk partner i arbejdet med at styrke trygheden og investere med omtanke," siger projektchef Laura Thatt, der er ansvarlig for projektet.

Hun tilføjer:

"Det er aldrig i orden at begå kriminalitet, men vi har også som samfund et ansvar for at vise unge en bedre vej videre. Mange af de unge, jeg møder, er begavede og engagerede mennesker, som på et tidspunkt mistede troen på sig selv, og som ikke blev grebet på det rigtige tidspunkt. Det håber vi, at Vejen Videre kan være med til at ændre."

Etablering – fælles om forandringerne 

Projektet indledes med analysearbejde og etablering af lokale partnerskaber. Derefter udføres lokalt analysearbejde forud for udviklingen af konkrete modelforsøg, der testes og evalueres frem mod 2029. Projektet har et parallelt spor med nationalt arbejde. 

Som led i projektet arbejdes der med at samle det nationale felt om nødvendige strukturelle forandringer, udbredelse af gode løsninger og udviklingen af et mere produktivt mindset. Som led i det og i lanceringen af Vejen Videre, samlede vi over 150 mennesker til konferencen: Nye Veje - Innovative tilgange til forebyggelse og resocialisering af unge, der har begået kriminalitet.  

Vejen Videre har et koordineret samarbejde med Bo trygt! om at arbejde for at bryde fødekæden af kriminelle, der begår indbrud. Læs mere om Bo trygt! her.  

Projektet er indledt af Østifterne og TrygFonden. Forandringsbureauet Operate er eksternt backbone-sekretariat. De konkrete modelforsøg og metoder udvikles i de lokale partnerskaber, med afsæt i analysearbejdet. Partnerskaberne er ikke endeligt bekræftet.

Fakta 

10% af en årgang bliver dømt efter straffeloven inden de fylder 30 år og mindst halvdelen af dem begår kriminalitet igen.

Kilde: Danmarks Statistik

For yderligere information 

Laura Thatt, Projektchef i Østifterne, ltha@oestifterne.dk 

Britt Wendelboe, Projektchef i TrygFonden, bw@trygfonden.dk 

www.vejenvidere.info

Vejen Videre er på LinkedIn